U ovom kutku možete pronaći korisne informacije, a sve Vaše prijedloge i komentare molimo pošaljite putem obrasca u KONTAKTIMA

U odjeljku DOKUMENTI nalaze se svi korisni dokumenti koje slobodno preuzmite za Vaše korištenje.

Molimo pročitajte UPUTE RODITELJIMA u kojima ćete naći korisne informacije važne kako za Vas i Vaše dijete tako i za Klub.

Nadamo da ćete sudjelovati u svim aktivnostima kluba predviđenim za vaše dijete.

Upute roditeljima

Ne namećite svoje ambicije djetetu

Zapamtite da je sinkronizirano plivanje aktivnost Vaše djevojčice. Poboljšanja i napredak su različiti od djeteta do djeteta.

Ne sudite napredak svog djeteta na osnovi rezultata drugih plivačica i ne vršite pritisak na dijete na osnovi Vašeg mišljenja.

Lijepa stvar u sinkroniziranom plivanju je što svaka plivačica može težiti svom najboljem rezultatu na svakom plivačkom natjecanju, samostalno ili kao članica tima.

Podržite želju svoje djevojčice

Postoji samo jedno pitanje koje ćete uputiti svojoj djevojčici nakon treninga ili natjecanja – “Jesi li se zabavljala?”

Ako treninzi i natjecanja nisu zabavni za Vašu djevojčicu, ne smijete vršiti pritisak da sudjeluje na njima.

Ne trenirajte svoje dijete

Uključeni ste u sportski program koji zahtjeva profesionalno treniranje, nemojte potkopavati posao trenera pokušavajući trenirati svoje dijete. Vaš posao je osigurati ljubav, podršku i sigurno mjesto gdje će se plivačica vratiti na kraju dana. Trener je odgovoran za tehnički dio “posla”.

Ne nudite djetetu savjete o tehnici i taktici iz bilo kojeg područja koje nije Vaše.

Iznad svega – nikad ne potkupljujte svoje dijete za nastup. To će samo zbuniti dijete, poremetiti razloge zbog kojih teži napretku i oslabiti vezu plivačice i trenera.

Budite podrška na plivačkom natjecnju

Ako dolazite na plivačko natjecanje, ohrabrujte, a ne kritizirajte svoje dijete ili trenera.

Oboje znaju kad su greške učinjene. Zapamtite, “vikati na” nije isto što i “navijati za”. Omogućite svojoj djevojčici da se priključi svim akcijama koje Klub organizira, to je dio njezine obaveze.

Kada god možete uključite se i Vi u neku od tih akcija. Tako ćete Vašoj djevojčici pokazati da i Vi ovaj Klub smatrate „svojim“ i da je podržavate u svemu što radi.

Upoznajte strahove svoga djeteta

Prvi nastup na natjecanju u više disciplina (figure, rutine – tim, kombinacija) može biti stresan za Vašu djevojčicu.

Potpuno je prirodno da se boji. Nemojte vikati ili je omalovažavati, samo je uvjerite da ju trenerica ne bi uključila u ekipu da nije spremna za nastup.

Zapamtite, Vaš “posao” je da podržavate svoje dijete dok stječe iskustvo u sinkorniziranom plivanju.

Ne kritizirajte službeno osoblje natjecanja

Kritizirajući stvarate kod svoje djevojčice osjećaj nelagode, moguće je da će svoj „neuspjeh“ smatrati „napadom“ na njezin rad i tako joj umanjiti volju i želju za sportom.

Ukoliko se radi o natjecanju našeg Kluba, a Vi ste mišljenja da se nešto može i bolje odraditi molimo da nam se obratite sa svojim prijedlozima. Rado ćemo Vas saslušati i uključiti u buduća natjecanja.

Poštujte trenera svoje djevojčice

Veza između trenera i plivačice je posebna, temelj za uspjeh i zabavu Vašeg djeteta. Ne kritizirajte trenericu u prisustvu djeteta, to će oslabiti plivanje Vašeg djeteta.

Podržite klub svoga djeteta

Nisu mudri roditelji koji stalno prebacuju svoje dijete iz kluba u klub. Nije uvijek voda bistrija u bazenu drugog kluba.

Svaki klub ima svoje unutrašnje probleme, čak i onaj koji stvara šampione.

Djeca koja se sele iz kluba u klub su često odbačena dugo vremena od novih klupskih prijatelja.

Najčešće, djeca u novom klubu ne napreduju dobro.

Dijete mora imati ciljeve osim pobjede

Većina uspješnih sinkro plivačica naučena je koncentrirati se na rad, a ne na rezultat.

Poštovati napor neovisno o rezultatu mnogo je važnije nego pobijediti.

Jedan Olimpijac je rekao, “Moj je cilj bio isplivati svjetski rekord. To sam i učinio, ali neko drugi je učinio isto, samo malo brže nego ja. Postigao sam svoj cilj i izgubio. Osjećam li se neuspješno? Ne, u stvari sam vrlo ponosan na tu trku.”

Ne očekujte da će Vaše dijete postati Olimpijac

U Rusiji je 250.000 registriranih sinkro plivačica. Prati se najboljih 100 za sve uzrasne grupe.

Sve one žive i „rade“ po posebnom režimu podređenom sportu. U dobi od 10 godina počinju pripreme za Olimpijadu, a od njih 100 samo ih 10 i nastupi na Olimpijadi.

Osnovni pojmovi

Discipline

 • SOLO– izvedba 1 plivačice,
 • DUO – izvedba 2 plivačice,
 • TIM – izvedba 4-8 plivačica (najčešći je nastup 8 plivačica te se za svaku plivačicu manje dobiva po 0,5 negativnih bodova,
 • KOMBINIRANA RUTINA – izvedba u kojoj se kombiniraju nastupi sola, dua i tima, a koji se izmjenjuju kontinuirano i bez određenog redoslijeda (max 10 plivačica),
 • FIGURE – kombinacija osnovnih položaja i prijelaza iz jednog položaja u drugi. Svaka plivačica pojedinačno ispred sudaca (≈5-7) izvodi po jedan tehnički element (figuru). Na natjecanju se izvode po četiri figure koje su određene za svaku kategoriju (dvije figure su obavezne, a druge dvije se izvlače 48 sati prije natjecanja)

Ocjenjivanje disciplina

Rutine sude 3 sudačka odbora:

 • IZVEDBA – ocjenjivanje izvedbe i sinkronizacije
 • UMJETNIČKI DOJAM – ocjenjivanje koreografije, upotrebe glazbe i načina prezentacije
 • TEŽINA – ocjenjivanje težine svih pokreta i sinkronizacije
 • OCJENE – kreću se od 1 do 10, koristeći 1/10 boda
 • NEGATIVNI BODOVI – dodjeljuju se ako se prekrši neko od Fina pravila
 • OSTALA PRAVILA – od trenutka kada počne muzika dozvoljeno vrijeme zadržavanja na plohi bazena je 10 sekundi itd.

Ostali često korišteni izrazi

 • REVIJA – rutina; nastup; solo, duo, tim ili kombinacija
 • KVAČICA – kvačica za nos sprječava ulazak vode u nos prilikom izvođenja pokreta kada su plivačice okrenute glavama prema dnu bazena. Najčešće za vrijeme izvođenja revija plivačice nose rezervne kvačice u svojim kupaćim kostimima za slučaj da im u gužvi pod vodom padnu ili slučajno budu skinute s nosa
 • ŽELATINA – smjesa za kolače (prozirna) kojom plivačice održavaju svoje frizure (punđe) savršene tijekom izvođenja koreografija
 • ŠLJOKASTI KUPAĆI – jednodijelni kupaći kostimi ukrašeni šljokicama. Koriste se da uljepšaju izvedbu koreografije i učine je izražajnijom. Takvi kupaći za nastupe u Hrvatskoj se ne mogu kupiti već se kupuje materijal i šljokice te se šivanjem dobije konačni izgleda kupaćeg kostima
 • UKRAS ZA KOSU – dodatak frizuri koji mora biti u skladu s kupaćim kostimom, a utječe na ukupni umjetnički dojam
 • PODVODNI ZVUČNICI – zvučnici smješteni pod vodom uz rub bazena koji omogućuju plivačicama da čuju muziku ispod vode jednako kao i iznad vode